Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel is in Nederland vooral een huishond, maar zijn formaat, temperament en eigenschappen maken hem evenzeer geschikt voor show, jacht, gehoorzaamheid en behendigheid. Het is een sterke, vrolijke en levendige hond, die veel beweging nodig heeft. Qua formaat valt hij tussen de Engelse Springer Spaniel (groter) en de Engelse Cocker Spaniel (kleiner).

Historie

In 1902 erkende de Engelse Kennel Club de Welsh Springer als apart ras, tot die tijd werd dit eeuwenoude ras ‘Welsh Cocker’ genoemd. De Welsh werd oorspronkelijk gefokt als hulp bij de jacht op waterwild. Midden jaren vijftig deden de eerste Welsh Springer Spaniels uit Engeland hun intrede in Nederland. Na de jaren tachtig kwamen er ook Welshen uit Frankrijk en Zweden. In de afgelopen veertig jaar was steeds een klein aantal fokkers actief, er is dus nooit op grote schaal gefokt. Het aantal nesten varieert tussen de 20 en 30 per jaar.

Kenmerken

Een Welsh Springer Spaniel behoort vriendelijk te zijn voor mensen en soortgenoten. Schuwheid en agressie moeten als een fout worden gezien. De bouw is symmetrisch, gedrongen en niet hoog op de benen. Lichaam, hals, voor- en achterhand zijn gespierd en het gangwerk is soepel, krachtig en ruim uitgrijpend. De schofthoogte van de reuen is circa 48 cm, van de teven circa 46 cm.

Zijn kleur (wit met dieprode platen) onderscheidt de Welsh van de andere Spanielvariëteiten, maar ook de vorm van de oren (druivenbladvormig en korter dan die van de Engelse Cocker en de Engelse Springer) en de licht gewelfde lendenen. Met name dat laatste is een typisch raskenmerk. De beharing is zijdeachtig van structuur en sluik of glad. De hond is gebouwd op uithoudingsvermogen en hard werk en moet wars zijn van elke overdrijving. De Welsh heeft een zachtaardig, vriendelijk karakter.

Jachteigenschappen

Er is veel belangstelling om actief bezig te zijn met de Welsh Springer zowel in het jachtveld als in de showring. Meer dan ooit nemen Welshen deel aan veldwedstrijden, trainingen, workingstesten en KNJV-activiteiten. Wat de werkeigenschappen betreft, is de Welsh Springer te vergelijken met de Engelse Springer. De Welsh Springer kent geen onderscheid in ‘jachttype’ en ‘showtype’. De (Engelse) standaard is bepalend.

Vereniging

Op 14 november 1976 werd de Welsh Springer Spaniel Club opgericht. De WSSC behartigt als enige de belangen van het ras en streeft naar zorgvuldige fokkerij inzake schoonheid, gezondheid en temperament.

Er worden veel activiteiten ontwikkeld: Kampioenschapsclubmatches, Welsh Springer Dagen, Nakomelingendagen, regionale wandelingen, workingtesten, etc. Zesmaal per jaar verschijnt het clubblad ‘De Welsh Springer’.

Website: www.wssc.nl