Spinone

Historie

In het land van herkomst, Italië, is de Spinone een zeer gewaardeerde jachthond. Het ras is al heel oud. Vele schrijvers uit de Grieks-Romeinse oudheid maakten al melding van grote witte ruwharige jachthonden, die veel leken op de Spinone. De Spinone zou verwant kunnen zijn aan rassen als de Bracco Italiano, de Barbet en verschillende Griffon-variëteiten. De naam Spinone betekend letterlijk ‘erg stekelig’, waarschijnlijk door de ruwharige vacht.

De eerste rasstandaard van de Spinone dateert van 1879 van de Societeit Braccofilia. De definitieve rasstandaard stamt uit 1944 (ENCI).

Rasstandaard

Een Spinone is een grote, ruwharige, grove, stoere hond. In lichaamsbouw neigt de Spinone naar een vierkante bouw. Bijzonder is de opbouw van het hoofd dat zich kenmerkt door de divergerende lijnen van de voorsnuit en schedel. De kleur van de neus en oogleden zijn hetzelfde als de kleur van de hond: bruin (marrone) of oranje, maar nooit zwart.

De bovenbelijning wordt gekarakteriseerd door de lichte dip op de hoogte van de elfde rugwervel.

Het gangwerk bestaat uit een gemakkelijke losse pas die tot zijn recht komt wanneer de Spinone zich voortbeweegt in uitgestrekte draf (trotten).

Verder hoort de Spinone een ruwe harde vacht te hebben met een beharing van minimaal 4 tot 6 centimeter lang. Daarnaast heeft hij een rijkelijk garnituur en samen met zijn grote ronde ogen geeft dat de “almost human expression”.

Kenmerken

Robuust, vriendelijk en zachtmoedig, maar ook wat eigenwijs, zijn synoniem voor de Spinone. De opvoeding dient dan ook met een consequente, maar zachte hand gedaan te worden. Een harde aanpak tijdens de trainingen is absoluut uit den boze en zal meer afbreken dan opbouwen en uiteindelijk resulteren in een zeer ongelukkige en onwillige hond en gefrustreerde voorjager. Voordelen van dit ras zijn dat ze heel relaxed jagen en werken. Ze hebben een redelijke “will to please” en zijn zeer zacht in de bek, dus wild komt altijd zonder schade binnen. Met de juiste combinatie baas/hond, veel geduld en wederzijds respect kan met de Spinone heel wat bereikt worden.

Jachteigenschappen

De Spinone is ingedeeld onder Staande honden Continentaal 2, rubriek C. De Spinone wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op veerwild. Het is een echte allrounder, die zowel voor als na het schot werkt. Het zijn honden met een uitstekende neus en een gewillige werklust om te apporteren. Ze jagen redelijk kort en rustig onder het geweer. Dat kan ook niet anders, want het is een jachthond die relatief grof en zwaar gebouwd is. Geen terrein is hem gek genoeg en hij deinst absoluut niet terug voor dikke bramenstruiken of moerassige gebieden. De Spinone is hierop gebouwd, hij werkt in een ruime draf die men “trotten” noemt en kan dit lang volhouden.

In Nederland is geen rasvereniging van de Spinone.

Voor informatie kunt u kijken op de website: www.italianspinone.nl