Pointer

Historie

Waarschijnlijk stamt de Pointer af van een vrij zwaar gebouwde Spaanse jachthond. Engelse officieren hebben na de Spaanse Oorlog (1713) deze hond meegenomen. In Engeland werd na de intrede van het jachtgeweer deze jachthond omgevormd tot de Pointer die in de standaard staat omschreven. De Pointer van nu is ontstaan door selectie en kruisingen met als doel een goede en snelle Staande jachthond te fokken.

Kenmerken van het ras

De Pointer kan schoonheid en jachtpassie combineren. Een Pointer die aan de standaard voldoet ziet er sierlijk en elegant uit. Zeer typisch is het hoofd waarin ‘adel’ moet zitten. Goede hoekingen en een ruime borstkas geven dat waarnaar met bewondering wordt gekeken als de hond ruim jagend het veld afzoekt. Een Pointer moet symmetrisch en goed gebouwd zijn, kortom snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitstralen.

Raspunten zoals vastgelegd door de Engelse Setter en Pointer Club:

Hoofd De schedel van middelmatige breedte en in verhouding tot de kracht van de voorsnuit. Goed zichtbare stop. Een duidelijke achterhoofdsknobbel. De neusrug enigszins hol en eindigend op dezelfde hoogte als de neusgaten, enigszins de indruk van een wipneus gevend. Goed ontwikkelde zachte lippen.

Hals De hals moet lang, rond en sterk zijn, zonder keelhuid en met een mooie overgang naar de schoft.

Romp De schouders lang, schuin en goed geplaatst. De borst juist wijd genoeg om voldoende ruimte te bieden aan het hart. De onderborst goed diep tot op gelijke hoogte met de ellebogen.

Ledematen De voorbenen recht en stevig met sterke ovale beenderen en een sterk zichtbare achterpees. De hak laaggeplaatst, dijen lang en zwaar bespierd, evenals de schenkels. Voeten ovaal met goed aaneengesloten gebogen tenen.

Staart De staart van middelmatige lengte, dik bij de inplant en geleidelijk dunner wordend naar de punt. Hij moet op een lijn met de rug gedragen worden.

Kleur Pointers komen voor in de volgende combinaties: wit-geel, wit-leverkleurig, wit- zwart, wit-oranje. Eenkleurige en driekleurige combinaties zijn ook toegestaan.

Hoogte Reuen zijn tussen 63 en 68 cm hoog en teven tussen 61 en 66 cm.

Jachteigenschappen

Gefokt als ‘veerwildvinder’ wordt de Pointer gebruikt voor de jacht en/of veldwedstrijd op fazant. De Pointer is een intelligente, evenwichtige hond die ruim tot zeer ruim jagend een veld afzoekt en uitstekend kan voorstaan. Het tonen van het wild op commando van de baas, respecteren van hazen, zelfs apporteren zijn onderdelen van zijn opvoeding. Doorgaans is de Pointer een slimme leerling die snel begrijpt wat u bedoelt. Pointers gaan goed om met soortgenoten en gedragen zich vriendelijk tegenover mensen.

 

Verenigingsinfo op de website van de Nederlandse Pointer Club.