Parson Russel Terrier

Ontstaan 

John Russell’s teef “TRUMP” (aangekocht in 1819) is de grondlegger geweest voor zijn eigen werklijn terriers. Deze terriers moesten voldoen aan de specifieke werkeigenschappen die hij stelde: De hond moest mee kunnen lopen in de meute, goed op de vos gebruiken te zijn en het wild aanblaffen en uit de holen jagen zonder het wild te doden.

Eind 1800 werden de terriers ook buiten de jagerij populair en dat leidde al gauw tot veranderingen in het uiterlijk van de honden. John Russell en vele andere “werkende”-terrier mensen waren hier dan ook sterk tegen gekant en bleven de terriers op eigen wijze fokken en selecteren, namelijk op werklust en karakter. Uit deze “working terriers” ontstond onder andere de Parson Russell Terrier die in 1990 erkenning kreeg.

Vanaf eind 1800 zijn deze “Parson Russell Terriers” gefokt door vrijwel uitsluitend jagers. Deze zijn dan ook verantwoordelijk voor het ontstaan van onze hedendaagse twee rassen met elk hun eigen doel:

De “normaalbenige” Parson Russell Terrier, die mee moet kunnen lopen in de meute en de onder invloed van kruisingen met andere terrier-rassen ontstane “kortbenige” Jack Russell Terrier die gedragen kan worden in een zadeltas of voorop het paard gezet kan worden.

Het uiterlijk

De Parson Russell Terrier behoort wit of overwegend wit met tan, lemon, zwart (of drie-kleurige) aftekeningen te zijn. Bij voorkeur met aftekeningen op het hoofd en bij de staartaanzet. Het hoofd moet wigvormig zijn met sterk gespierde kaken, perfect scharend gebit en kleine V-vormige oren die naar voren vallen.

We kennen twee vachttype’s: gladharig en ruwharig. Het belangrijkste is dat de vacht van nature stug en dicht is en het lichaam goed kan beschermen tegen alle weersomstandigheden en tijdens de jacht.

De Parson moet makkelijk te omspannen zijn met beide handen van gemiddelde grootte, net achter de schouders van de hond. Met een te grootte borstomvang raakt de hond vastgeklemd in een nauwe vossenpijp. Ideale hoogte voor de Parson: teven 33 cm, reuen 36 cm.

De erkenning 

De Parson Russell Terrier is sedert januari 1990 erkend in Engeland (het land van herkomst) en in juli 1990 erkende de F.C.I. de Parson Russell Terrier wereldwijd.

Informatie

Voor meer informatie over dit ras kunt u contact opnemen met de Parson Russell Terrier Club Nederland, via de website: http://www.parsonrussellterrier.nl/