Korthals Griffon

Geschiedenis

De Korthals-Griffon heeft zijn bestaan en zijn naam te danken aan Eduard Karel Korthals, zoon van een reder uit Amsterdam. Het doel dat hij voor ogen had, was een consistent verervend ruwharig jachthondenras, dat hij kortweg de griffon noemde. In 1877 vertrekt Korthals naar Duitsland om zijn doel te bewerkstellen. In oktober 1887 lukte het hem een consistent verervende Griffon te fokken. Hij laat dit officieel per protocol vastleggen.

Rasstandaard

Hoofd: groot en lang, ruig doch niet lang behaard, schedel niet te breed, lange vierkante snuit, rug van de snuit naar voren iets bol gebogen. Oren: middelmatig groot, vlak aanliggend. Gebit: scharend. Hals: tamelijk lang, zonder keelhuid. Lichaam: met diepe borst en licht gewelfde ribben. Benen: matig lang met sterk bot. Voeten: rond en sterk. Staart: ruim 1/3 ingekort. Beharing: niet te lang, hard met dichte, zachte ondervacht. Aard: intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam, waaks.

Jachteigenschappen

De Griffon-Korthals is echte allround jachthond, die zowel voor als na het schot goed uit de voeten kan. Dankzij zijn beharing is hij in staat ieder terrein te bejagen en tevens onder alle weercondities. Door zijn vriendelijke karakter is het geen moeilijke hond om af te richten. Toch heeft hij een zeer consequente opvoeding nodig, is dat gebeurd dan heeft u een jachtkameraad voor het leven.

Dankzij Korthals hebben we een jachthond die, door middel van selectief fokken, aan bijna alle eisen voldoet. Een jachthond die een hele dag kan jagen, waar veldwerk mee gedaan kan worden en die prima mee kan doen op KNJV-proeven.

Vereniging

De Nederlandse Griffonclub werd opgericht op 17 mei 1911. De Nederlandse Griffonclub heeft als doelstelling, het behouden van de Griffon als allround jachthond. De Griffonclub is geen grote rasvereniging en heeft slechts 255 leden; met het merendeel van de Griffons wordt de praktische jacht beoefend. Sinds 1996 is er een Fokbegeleidingscommissie, die als taak heeft “het beheren van alle relevante gegevens wat betreft de griffon, en het steunen van fokkers en eigenaren van dekreuen”. Ieder jaar worden er verschillende wedstrijden georganiseerd door de vereniging.