Ierse Water Spaniel

De Ierse Water Spaniel is de grootste van alle spanielvariëteiten. Zijn opvallende voorkomen trekt steeds de aandacht: een krulharige bruine hond met een rattenstaart en een pruik!

Historie

Er is weinig bekend over het ontstaan van de Ierse Water Spaniel. Zo zou het ras ontstaan zijn uit honden (Afghanen) die de Kruisridders meenamen naar Ierland en daar kruisten met inlandse honden of uit de nakomelingen van aangespoelde Spaanse waterhonden, die de slag met de Armada overleefd hadden.

In 1607 beschrijft Topsell in zijn “Historie of the foure-footed Beastes” een Water Spaniel die veel kenmerken heeft die we nu nog zien. Ook Shakespeare verwijst er in het stuk “Two Gentlemen of Verona” naar. De beschrijving waarin met zekerheid sprake is van een Ierse Water Spaniel gaat over “Boatswain”, een in 1834 geboren reu die eigendom was van Mr. Justin McCarthy uit Dublin. Deze reu is de stamvader van vele Ierse Water Spaniels in Nederland. In ons land kreeg het ras bekendheid door Mej. A.C. ter Kuile, die in 1961 door import het ras herintroduceerde. Daarna hebben er meerdere mensen Ierse Water Spaniels in Nederland gefokt en geïmporteerd. Nu zijn hier ongeveer 80 Ieren.

Kenmerken

De Ierse Water Spaniel is een schrandere, flinke, sterk gebouwde, compacte hond, die tot 59 cm hoog mag zijn. Zijn vacht heeft een warme, donkere leverkleur die een purperachtige tint heeft, specifiek voor het ras. Het hoofd en de keel zijn van nature glad als fluweel, terwijl de rest van het lichaam bestaat uit dichte, vaste, stijve krullen, vrij van wolligheid. Het haar moet een natuurlijke vettigheid hebben. De staart moet bij de aanzet bedekt zijn met dichte krullen, die plotseling ophouden. Het overige deel moet kaal zijn of bedekt met korte, rechte dunne haren. Deze kale staart is de oorzaak van de bijnamen rattenstaart en zwiepstaart. De krullen op zijn hoofd lopen tussen de ogen uit in een piek en vormen de karakteristieke pruik. Het rollende gangwerk, dat benadrukt wordt door de tonvormige ribbenkast, is typerend voor dit ras. Het wordt vaak vergeleken met de waggelgang van een dronken zeeman. Het karakter kun je het best omschrijven als: In eerste instantie afwachtend, trouw en toegewijd, met een aantrekkelijk gevoel voor humor en een standvastige aard.

Jachteigenschappen

De Ierse Water Spaniel is een veelzijdige eigenzinnige jachthond, voor het werk in alle soorten van jacht maar in het bijzonder geschikt voor de jacht op waterwild. Zijn geschiktheid voor dit doel moet blijken uit zijn uiterlijk; hij is een sterk gebouwde, compacte hond, intelligent, met veel uithoudingsvermogen en vurig van aard. Hij wordt zowel voor – als na het schot gebruikt.

Rasvereniging

In 1982 werd de Ierse Water Spaniel Vereniging Nederland opgericht.