Heidewachtel

Historie

De Heidewachtel is een van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West-Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als vogelhonden. Ze werden gebruikt om het wild op te sporen, zodat het met jachtvogels bejaagd kon worden.

Deze honden wezen het wild aan door ‘voor’ te staan. In het begin van deze eeuw trof men op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Men voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterlander kennen.

Kenmerken

De Heidewachtel is gefokt als staande jachthond, die door de kenners geliefd is om zijn doorzettingsvermogen en intelligentie. Het is een vriendelijke hond, die goed past in een gezin en die in huis weinig plaats inneemt. Het is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 56 cm. De kleur is bruin-wit of bruinschimmel en de vacht is half-lang met fraaie bevedering aan poten en oren en een vlag aan de staart. Kortom, het is een krachtige en elegante verschijning.

Jachteigenschappen

De Heidewachtel werkt zowel voor als na het schot. Hij werkt prima in dichte dekking waardoor hij ook uitermate geschikt is voor “peuterhond”. Daarnaast zoekt de Heidewachtel het wild op door met opgeheven hoofd een veld af te zoeken tot hij verwaaiing krijgt, waarna hij tot voorstaan komt. Na het schot zoekt de hond het wild op en apporteert het, ook uit water. Zowel in Duitsland als in Nederland wordt hij ook getraind en ingezet voor het zweetwerk. De Heidewachtel is dus een veelzijdige, allround jachthond.

Niet iedereen bevindt zich in de situatie dat er met de hond gejaagd kan worden. Dat kan gecompenseerd worden door met de Heidewachtel actief bezig te zijn in de jachthondensport. Men kan gaan oefenen voor en deelnemen aan veldwedstrijden en jachthondenproeven. De training hiervoor is zo opgebouwd dat baas en hond een aantal jaren kunnen doorgaan met de cursus voordat het gewenste niveau van perfectie is bereikt. Daarom kunnen zowel hond als trainer jaar in, jaar uit veel plezier beleven aan het trainen en aan het deelnemen aan wedstrijden.

De Vereniging

Iedere bezitter van een Heidewachtel zou lid moeten zijn van de Heidewachtelvereniging. Afgezien van onderstaande activiteiten ontvangt men zes keer per jaar het verenigingsblad, waarin zakelijke informatie over opvoeding, training, gezondheid, etc. afgewisseld wordt met verslagen van wedstrijden en evenementen en met verhalen van leden over hun ervaringen.

De volgende activiteiten worden o.a. georganiseerd:

Veldwedstrijden (in voor- en najaar), KNJV-jachthondenproef, Clubmatch, Wandeltocht, Fokselectiedag en Nest/evaluatiekeuring.

Informatie bij: www.heidewachtelvereniging.nl