Flatcoated Retriever

Historie

De oorsprong van de Flatcoated Retrievers ligt in Engeland. Hier werden zij gebruikt om aangeschoten en dood wild te apporteren. Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking. Een vriendelijk en gezeglijk karakter was dan een eerste vereiste. Ook moesten zij graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels. Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken.

De basisingrediënten voor dit type jachthond zijn naar alle waarschijnlijkheid de St. Johns Dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters. Door deze honden met elkaar te kruisen en hier weer selectie op toe te passen kreeg men honden die graag te water gingen, goede apporteerlust en een uitstekende neus hadden. Een van deze kruisingen, toen bekend als de “Wavy-coated Retriever”, was erg populair en werd in het hele land gebruikt door zowel jachtopzieners als de jagende notabelen. Deze Retriever was de voorloper van onze Flatcoat. Waarschijnlijk is rond 1890 Colliebloed ingefokt, waardoor de gladdere vachten ontstonden.

Jachteigenschappen

Van nature heeft de Flatcoat veel eigenschappen die hem tot een waardevolle jachthond maken. Hij heeft apporteerlust, is snel, intelligent, onvermoeibaar en heeft een goede neus. Ook gaat hij graag te water. In het veld is hij een stijlvolle en elegante verschijning die niet snel opgeeft.

Bij de training is het wel zaak rekening te houden met het feit dat een Flatcoat veel passie heeft en wel eens wat ongedurig kan zijn. Zelfbeheersing is iets waar veel aan gewerkt moet worden in verband met steadiness en rust op post bij de jachthondenproeven en/of de eigenlijke jacht. Ook moet men rekening houden met het feit dat de Flatcoat veel later volwassen is dan de Golden of Labrador Retriever. Hij blijft heel lang speels en ‘vergeet’ regelmatig spontaan wat hij tot dan toe geleerd heeft. Dit vergt van de voorjager veel geduld en begrip maar ook een consequente houding. Neem de tijd voor de training en hij zal u uiteindelijk belonen door met plezier voor u te werken.

Kenmerken

Een vrolijke actieve hond van middelmatige grootte, met een intelligente uitdrukking, die kracht toont zonder grofheid en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn. De Flatcoat is in ruime mate bedeeld met een natuurlijke aanleg tot jachthond, waarbij aan optimisme en vriendelijkheid uiting wordt gegeven door enthousiaste staartactie. Alhoewel een temperamentvolle hond, is de Flatcoat vol zelfvertrouwen en zeer vriendelijk.

Vereniging en Informatie 

Voor informatie kunt u contact opnemen met de Flatcoated Retriever Club:

Internet: www.frc-nl.com