Epagneul Français

Historie

De Epagneul Français is een van de oudste staande hondenrassen. Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Epagneul. De naam zou stammen uit de tijd van de kruistochten; Epagneul zou dan zijn afgeleid van Espagne. De Fransen houden het op de beroemde staande hond van Oysel of Espainholz, waar Epagneul uit ontstond. De derde mening is gebaseerd op schilderijen, wandkleden en prenten die een langharige witte hond met bruine platen en vlekjes tonen die het wild liggend aanwijst. Uit het woord esplanir (gaan liggen) zou de naam Epagneul zijn voortgekomen. Deze honden werden gebruikt voor de jacht met het net, waarbij hond en vogels onder het net werden gevangen. Later, toen het geweer gebruikt werd, ontwikkelde de hond zich tot een voorstaande hond. In de 19de eeuw moet hij het veld ruimen voor de veel snellere Engelse Setters en Pointers. De abt Fournier kennel St. Hilaire herstelde het ras rond het begin van de 20de eeuw.

Kenmerken

De Epagneul Français is zeer sociaal en heeft een aangenaam karakter. Hij is elegant en harmonisch. Lange oren, donkere amberkleurige ogen en een lange staart. De beharing is zijdeachtig wit met bruine platen en lang aan de oren, de benen en de staart. De teven zijn 55-59 cm. en de reuen 56-61 cm.

Jachteigenschappen

De Epagneul Français jaagt gepassioneerd in zware dekking en moeras. Met middelmatige snelheid zoekt de Français ieder stukje van het terrein grondig af, waarbij geen enkele ruigte of nat gedeelte wordt geschuwd. De ijver en de werklust die daarvoor nodig zijn siert dit ras. Krijgt de hond verwaaiing van wild dan wordt dat onwrikbaar in fraaie stijl voorgestaan tot de voorjager de hond is genaderd. Vervolgens wordt het wild energiek op de lopers of de wieken gebracht. Na het schot volgen markeren, verloren zoeken en apporteren. Het apport van de Epagneul Français is natuurlijk en zachtmoedig. We treffen geen honden aan die het wild aanvreten. In gezelschap jaagt de Français sociaal en effectief.

In het bouwland en voor de voet jagend, ontpopt de Epagneul Français zich tot een stijlvolle trialer die moeiteloos een patroon van 60 m naar beide zijden neerlegt in bieten, groenbemesting of ander gewas.

Een hond die van nature aan deze beschrijving voldoet, heeft veel erfelijk vermogen. Dat betekent dat voorjagers enige kennis van de africhting en van het ras nodig hebben om het werk van de hond in goede banen te leiden om ontsporing te voorkomen. Het verdient dus aanbeveling om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en die behoorlijk strak ter hand te nemen. Het zijn juist die maanden waarin gehoorzaamheid, apport, voorstaan, zwemmen, sociaal gedrag moet worden aangeleerd zoals u dat graag uitgevoerd ziet.

Vereniging

Nederlandse Club De Epagneul Français