Epagneul Breton

“un maximum de qualités pour un volume minimum”

Als geen ander ras beheerst de Epagneul Breton de jacht op hoenders. Overlopend van jachtpassie staat het ras garant voor menig prachtig punt op fazant, gevolgd door een vlekkeloos apport. In uiterlijk valt de energie, de dynamiek en de intelligentie op. Het korte gedrongen uiterlijk verraadt kracht en atletisch vermogen. Het hoofd, steeds alert en levendig gedragen, siert het kleine (46-50 cm), stevig en elegante lichaam. Kleuren die voorkomen zijn: bont, rood-wit, zwart-wit, bruin-wit, schimmel en in drie kleuren.

Historie

Britse honden die een eeuw geleden in Bretagne jaagden moesten door de Britse quarantaine in Bretonse pensions blijven. Graaf vicomte Pontavice kruiste Bretonse hondjes met Engelse setters en dat leverde de Epagneul Breton op. In 1901 was Boy de eerste in het stamboek. De populariteit die de hondjes dankten aan hun successen in het veldwerk, nam nooit meer af.

Vóór de vermenging met Britse staande honden waren de Bretonse honden verwant aan de ‘chiens d’Oysel’ waar Gaston Phoebus over rept in zijn boeken. In 1907 volgde de officiële erkenning. In 1967 richtten liefhebbers de Epagneul Breton Club Nederland op om veldwedstrijden te organiseren teneinde het juiste karakter te behouden.

Kenmerken

De Epagneul Breton is sober, onvermoeibaar en hard voor zichzelf. Ondanks zijn kleine maat kan de Breton grote velden en zware dekkingen trotseren. De lange selectie op werkeigenschappen levert een evenwichtige en gezonde hond op. Ze hebben weinig verzorging nodig. De Epagneul Breton is echte ‘cob’. Een begrip dat staat voor compact, gedrongen. Er zijn meer dieren van het cobtype. Denk maar aan de Welsh Cob, de gedrongen rijpony. Het Friese paard is een ander voorbeeld. Een coby hond heeft een korte rug en lendenen, goed gewelfde ribben en een goed ontwikkelde ronde borstkas.

Jachteigenschappen

De Epagneul Breton jaagt gepassioneerd en heeft de drang om het veld zeer ruim af te zoeken. Een Breton africhten vereist een stalen vuist in een fluwelen handschoen. Contact moet op jonge leeftijd worden opgebouwd. Later volgen lessen in voorstaan, voorkeur voor veerwild, hazenreinheid en apporteren. Dit eigenwijze stukje dynamiet vraagt om deze intensieve aanpak. Zo leert de hond samenwerken en bindt de Breton zich voorgoed aan de baas en zal dan voor hem door het vuur gaan.

Onvermoeibaar, volhardend en onvervangbaar zal de Breton zich aan alle terreinen aanpassen. Ruim jagen op de vlakte en drijven in de dekking, geen enkele ruimte schuwen, perfect voorstaan en goed apporteren te land en te water. De Epagneul Breton etaleert zich dan op z’n best.

Informatie

De website van de Epagneul Breton Club Nederland: www.Epagneulbretonclub.nl