Duitse Staande Langhaar

Historie

Na de 6e eeuw gebruikten valkeniers langharige vogelhonden, of havikhonden. Toen werd het niet gewaardeerd wanneer deze honden bij het wild aarzelden en het strak gespannen aanwezen in plaats van het op te stoten. Later werd deze natuurlijke neiging door het gebruik van andere jachtmiddelen door fokkeuze en dressuur juist vervolmaakt tot het huidige “voorstaan”. Door experimenten met o.a. spaniel-achtige honden met lang en zijdeachtig haar werden neus, snelheid en uithoudingsvermogen verbeterd. Deze ontwikkeling leidde ertoe dat in 1879 op een tentoonstelling in Hannover een keuze uit Langharen kon worden gemaakt, waarbij Mylord I model stond voor de eerste rasstandaard van de Langhaar.

Kenmerken

De Duitse Staande Langhaar is een allround jacht gebruikshond. Het ideale type Langhaar is een evenredig gebouwde, middelgrote hond wiens bouw, bespiering en beharing hem in staat stellen om te land en te water en onder alle weers-omstandigheden een goede prestatie te leveren. In de rasstandaard van de Langhaar staat o.a.:

“Krachtig doch ranke verschijning, intelligent en levendig van aard, gemiddelde grootte 60-66 cm. Diepe borst en sterke rechte rug. Licht gegolfde beharing, kleur effen bruin of bont in variaties; staart horizontaal of licht opwaarts gebogen en de “vlag” in het midden. In voor en achteraanzicht, recht op sterke benen en voeten.”

De veelzijdige Langhaar is, in handen van deskundige jagers en voorjagers, in staat uit te blinken op wedstrijden, proeven en tentoonstellingen en kan het met succes opnemen tegen gespecialiseerde concurrenten.

Jachteigenschappen

Een veelzijdige aanleg en bereidwilligheid, snelheid en uithoudingsvermogen, intelligentie en leergierigheid, trouw en aanhankelijkheid zijn de eigenschappen die de Langhaar erg populair maakt bij de jagers in Nederland, zowel voor het werk vóór als ná het schot. Zij maken de Langhaar tot een dierbare kameraad en vooral jachtmakker.

Vereniging en informatie

De belangrijkste doelstelling van de Nederlandse Vereniging “Langhaar” is instandhouding en verbetering van het ras door middel van een fokbeleid, dat op democratische wijze gestalte krijgt. Uitgangspunt van het beleid is het gebruik van de Langhaar, waaraan zelfs de rasstandaard ondergeschikt wordt gemaakt. Het heeft geleid tot een brede laag van goede gebruikshonden.

Elk kwartaal informeert het “Langhaar-Periodiek Verslag” over de laatste ontwikkelingen en over een gevarieerd programma van activiteiten van de vereniging zoals veldwedstrijden in voor- en najaar, proeven, tentoonstellingen, clubmatch en fokkersdagen.

De veelzijdigheid en bruikbaarheid als jachthond, de neus en conditie als wedstrijdhond, de schoonheid en kwaliteiten als showhond, het uiterlijk en karakter als huishond, maken de Langhaar tot “een hond om mee op te trekken”

website: http://www.nedverlanghaar.nl