Duitse Staande Korthaar

Historie

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Duitse Staande Korthaar. De eerste theorie is dat de Duitse Brakachtige hond de stamvader van dit ras zou zijn. Dan nog is er een theorie dat de Korthaar afstamt van de Alans, dogachtige honden uit de tijd van het Romeinse rijk. Vast staat dat Duitsland het land van oorsprong is. Dr. Kleemann verdedigde zijn opvatting dat de oorsprong van de Korthaar de Spaanse Pointer was, later gekruist met de Hounds. In de jaren ’20, vorige eeuw, kwam het ras in Duitsland weer tot volledige bloei.

Kenmerken

In 1897 werd het eerste stamboek van het ‘Deutsch Kurzhaar Verband’ uitgegeven, waarin de eerste rasstandaard van de Korthaar werd beschreven. Schofthoogte: reuen 62-66 cm, teven 58-63 cm.

De Duitse Staande Korthaar is een adellijke verschijning, die snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt, heeft uitstekende jachtkwaliteiten en beschikt over een grote veelzijdigheid. Het is een intelligente hond met een behoorlijk inschattingsvermogen. Ook is het een hond met een sterk karakter, die vrij veel initiatief ontplooit, maar uitstekend kan voldoen als gezelschapshond, mits men rekening houdt met zijn karakter en zijn behoefte aan beweging en energie.

Jachteigenschappen

De Korthaar is een allround jachthond, die prachtig werk kan laten zien, zowel voor als na het schot. Het is een ruim jagende hond en kan op een indrukwekkende manier wild aantrekken, vastzetten en voorstaan. Als apporteur is hij zeer betrouwbaar, ook als het gaat om ziek geschoten wild, zowel bij de jacht op klein- als waterwild. Door zijn bouw en snelheid is hij uitermate geschikt voor de vlakjacht. Net zo gemakkelijk kan hij als zweethond worden ingezet.

Kortom, de Korthaar is een energieke, onvermoeibare, zorgvuldige en stijlvolle jager en een betrouwbaar apporteur. Hij getuigt dan ook van een groot jachtverstand en is een echte vriend en jachtkameraad.

Vereniging en informatie

In 1923 werd de Nederlandse Vereniging “De Duitse Staande Korthaar” opgericht, die toen uit 59 leden bestond. Na de tweede Wereldoorlog bleek, dat ook de vereniging erg geleden had. In 1947 wilde men deze zelfs opheffen. Door toedoen van een aantal zeer bekende voorvechters van dit ras bloeide het jachthonden verenigingsleven weer op, met in de jaren ’70, vorige eeuw, zelfs een ledenaantal van om en nabij de 1000 leden.

Op dit moment heeft de vereniging ongeveer 550 leden. Doelstelling van de vereniging is het streven naar een verantwoorde fokkerij, gericht op de verbetering, gezondheid, welzijn en instandhouding van het ras. Daarnaast het stimuleren van de Duitse Staande Korthaar als werk/jachthond door o.a. het organiseren van veldwedstrijden, jachthonden/aanlegproeven, het promoten van tentoonstellingen en het organiseren van diverse andere activiteiten. Kortom een actieve vereniging voor alle leden.

Informatie over de Duitse Staande Korthaar is te vinden op de website van de vereniging: www.nvdsk.nl Op de pagina Contact staan de verenigingsgegevens en op het Prikbord vindt u pupinformatie.