Duitse Staande Draadhaar

Een samengesteld ras

De Nederlander Karel Eduard Korthals richtte samen met zijn vriend Prins von Solms- Braunsfels in 1873 in Duitsland de kennel “Wolfsmuhle” op. Hij ging ervan uit “dat alle slagen ruwhaar binnen de groep staande honden wat aanleg en afstamming betreft identiek zijn”. Met grote kennis van jacht en jachthonden en een rigoureuze selectiemethode wilde hij “voor de jachtpraktijk een breed inzetbare draadharige hond fokken”. Hij gebruikte daarvoor ruwharige honden als de Griffon, Stichelhaar, Poedelpointer, de Barbet en de Hirtenhund.

Freiherr von Zedlitz und Neukirch met de bijnaam “Hegewald” fokte ook draadharige honden en wordt wel de geestelijke vader van de in 1902 opgerichte Verein Deutsch Drahthaar genoemd. Het sterke en soms ook wat dominante karakter van de Draadhaar vroeg om jagers die daarmee om konden gaan en juist die praktijkmannen hebben Draadhaar gemaakt tot een zeer geliefde en gewaardeerde hond die in Duitsland tot 70% van het totale jachthonden bestand vormt. In Nederland werd op 28 maart 1959 de “Vereniging Vrienden Duits Draadhaar” opgericht. De voortreffelijke jachteigenschappen als hardheid, doorzettingsvermogen, spoorwil, scherpte en apporteerdrift worden door de liefhebbers zeer gewaardeerd. Neigt het Nederlandse wedstrijden systeem naar specialisme, in Duitsland richt men zich meer op de allround functie. Jaarlijks toont de Draadhaar op de wereldbekende “Hegewald proef” zijn veelzijdigheid. Tijdens dit twee dagen durende examen worden de honden op meer dan dertig onderdelen beoordeeld. Steeds meer Nederlandse voorjagers nemen aan de Duitse examens deel en leveren daar goede prestaties.

Raskenmerken

De Federation Cynologigue International (FCI) heeft voor de Duitse Draadhaar de volgende officiële standaard vastgesteld: de Duitse Draadhaar is een staande hond, middelslag met edel voorkomen, schutskleur grijs-bruin of bruin (bruinschimmel en zwartschimmel toegestaan) met harde beharing, de huid zoveel mogelijk beschermd, temperamentvol en verstandig, trouw en energiek hoofd.

De Vereniging Vrienden Duits Draadhaar

Deze zeer actieve vereniging betrekt door het houden van proeven, examens, wedstrijden en keuringen haar leden actief bij het jachthondengebeuren. Het gedachtengoed van Eduard Korthals en Freiherr Sigismund von Zedlitz (Hegewald) om te komen tot een sterke karaktervaste veelzijdige jachtgebruikshond, wordt daarbij niet uit het oog verloren. De puppy info geeft uitsluitend informatie over pups die geboren zijn uit ouderdieren die voldoen aan de gezondheidseisen van de VVDD zoals HD vrij-VWB vrij (ziekte van Willebrand).

Daarnaast geeft zij informatie over de prestaties van de ouderdieren. Voor het schot veldwerk en na het schot KNJV-proef, MAP, zweetwerk evenals exterieur kwalificaties.

verenigingswebsite: http://www.vvdd.nl/