Curly Coated Retriever

Historie

De Curly Coated Retriever, het oudste Engelse retrieverras, is ontstaan uit diverse nu verdwenen rassen, zoals de St. Johns dog en de Tweed en Shannon Waterspaniel. In 1860 verschenen er Curly’s op Engelse tentoonstellingen. In de negentiende eeuw waren ze vooral populair bij jachtopzieners. Zij hadden betrouwbare apporteurs nodig, die onder alle omstandigheden zwaar werk konden verrichten, en dit ook de hele dag volhielden. Bovendien moest de Curly hen bijstaan bij het aanhouden van stropers. Van dit ras werd dus ook waaksheid vereist en enige mate van wantrouwen tegen vreemden. Dit onderscheidt hem van de andere Engelse Retrievers. Bekijken we afbeeldingen uit de negentiende eeuw dan blijkt dat het ras weinig is veranderd. Verhalen en anekdoten uit die tijd zouden over onze eigen honden kunnen gaan.

Jachteigenschappen

Het ras is goed bewaard gebleven, fysiek en geestelijk, inclusief de jachteigenschappen. De Curly werd gefokt voor het zogenaamde ‘rough shooting’. Verwacht werd dat hij zelfstandig het geschoten wild kon opzoeken en apporteren. Curly’s werden veel in waterrijke gebieden gebruikt, en moesten dus ook goed zoeken in zware rietvelden. Hiervoor is een flinke, stevige hond nodig, met veel doorzettingsvermogen en een bijzonder goede neus. Aangezien Curly’s de hele dag zwaar werk moeten doen, is het logisch dat ze niet bijzonder snel zijn. Snelheid kost veel energie, bij de Curly gaat het om lang volhouden. Curly’s werken bijzonder accuraat en zijn rustig op post. In de moderne training zien we dat de ‘natuurlijke aanleg-proeven’, zoals zoeken en slepen lopen, de sterke kanten zijn. Wat gecompliceerder zijn oefeningen als dirigeren. Maar zelfstandig kan de Curly zijn weg naar het wild wel vinden. Veel voorjagers (en keurmeesters) vinden dat (vreemd genoeg!) een probleem. Maar zo is hij gefokt, zo is hij bewaard gebleven door de eeuwen heen, zo is het ras!

Kenmerken

Het meest karakteristieke van deze flinke, doch elegante, Retriever is de vacht, die zwart is of leverkleurig: een dikke massa van kleine dichte krullen moet het lichaam beschermen tegen alle weersomstandigheden. Het wigvormige hoofd en de benen zijn bedekt met glad haar. De vacht is makkelijk te onderhouden en verhaart tweemaal per jaar. Ondanks de waaksheid en het lichte wantrouwen is het karakter vriendelijk en zachtaardig, met een grote dosis humor. Het zijn beslist geen honden voor een harde aanpak. Wel moeten ze consequent worden opgevoed en getraind. Geestelijk zijn ze laat volwassen. Iemand die snel resultaten wil boeken op wedstrijden kan dus beter een ander ras aanschaffen. Deze aristocraat onder de Retrievers is, naast een prima werker, ook in huis het beste gezelschap dat men zich wensen kan.

Vereniging en informatie:

Curly Coated Retriever Club Nederland