Clumber Spaniel

De Clumber Spaniel behoort tot de rasgroep Retrievers, waterhonden en spaniëls, FCI-rasgroep VIII.

Zijn aard is waardig, vrolijk en gehoorzaam. De omgang met mensen, kinderen en honden is zeer goed. De Clumber is in huis rustig en buiten actief.

Historie

De Clumber Spaniel wordt gezien als één van de oudste en meest raszuivere spaniels. Vermeldingen van deze spaniels komen al voor in geschriften uit de veertiende eeuw.

In de gangbare theorie komt de Clumber van oorsprong uit Frankrijk. Daar hield de hertog van Noailles een meute zware, witte honden voor de jacht in zwaar, met kreupelhout begroeid terrein. Rondom de Franse revolutie stuurde de hertog drie honden naar zijn vriend Henry, graaf van Lincoln, die de honden vervolgens hield en veredelde op zijn landgoed Clumber Park.

Vast staat dat de Clumber Spaniel in de tweede helft van de l9e eeuw in Engeland uitsluitend als jachthond door de adel werd gehouden.

Kenmerken

De grootte van de hond ligt tussen de 45 en de 50 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 30 en 35 kilo.

De Clumber is evenwichtig gebouwd, heeft zware botten, is actief en heeft een bedachtzame uitdrukking. Hij komt sterk en krachtig over.

De Clumber heeft een breed, vierkant, massief hoofd met een diepe stop, alles in verhouding tot zijn lichaam. De snuit is vierkant met een goed ontwikkelde kaakpartij. De meeste Clumbers hebben een iets hangend ooglid.

Het lichaam is lang, zwaar en relatief laag bij de grond. De rug is breed en lang. De voorbenen zijn kort en sterk. De achterhand is krachtig ontwikkeld en goed gehoekt. De Clumbers hebben een rollend gangwerk. De voeten zijn groot en rond. De staartaanzet is laag.

De Clumber heeft een lange, gladde, zijdeachtige vacht. De benen, staart en buik zijn goed bevederd. De kleur van de vacht is wit met citroengele aftekening (vlekken), maar een iets meer oranje aftekening is ook toegestaan.

Jachteigenschappen

Het Engelse koningshuis toonde in de 19e eeuw belangstelling voor deze jachtspaniel. George de Vijfde liet zich tijdens jachtpartijen steevast vergezellen door enkele Clumber Spaniels. De hond werd beschreven als ‘een van de nuttigste en meest gewaardeerde van de variëteiten jachtspaniels’.

Hij is dan ook een betrouwbare jager. Weliswaar niet de snelste of meest wendbare hond, maar wel uiterst volhardend en werkwillig. De Clumber is een stille werker met een goede neus. Hij werkt onder het geweer langzaam maar gestaag en hardnekkig, en kan het ruigste terrein aan. Hij apporteert goed, ook door water.

In vergelijking met andere spanielsoorten is de Clumber rustiger van aard.

Vereniging

Inlichtingen verkrijgt u via de secretaris van de Clumber Spaniel Club Nederland

via internet: www.clumberspaniel.nl