Chesapeake Bay Retriever

Historie

De Chesapeake Bay retriever is een product van Amerikaanse bodem. Hij heeft een totaal ander karakter dan de uit Engeland afkomstige retrievers. Dit komt omdat hij niet is gefokt als apporteur voor de drijfjachten, waar sociaal gedrag ten opzichte van andere honden een rol speelt. Hij werd in Amerika gebruikt door vissers, om de aan visnetten geknoopte lijnen van de ene boot naar de andere over te zwemmen. Later werden ze vooral gebruikt door broodjagers op waterwild. Ze hebben dan ook een enorme waterwil en een groot doorzettingsvermogen.

Kenmerken

Chessen zijn stevig gebouwde en sterke jachthonden, die met gemak een zware gans moeten kunnen apporteren. Tussen de tenen hebben zij huidplooien die als zwemvliezen dienst doen. Ze zijn echt in hun element in dicht begroeide waterrijke gebieden en rivieren, waar zij behendig van de stroom gebruik weten te maken. Zij hebben een dichte beharing, waarbij het langere, enigszins vette bovenhaar het isolerende zachte onderhaar dekt. Hun vacht is daardoor waterafstotend en maakt dat de Chesapeake Bay Retriever het onder de meest extreme condities niet koud krijgt.

De kleur is altijd bruin, maar kan variëren van chocolade tot de kleur van dood gras, die de voorkeur geniet. Vaak vindt men op de borst en wit medaillon, soms één à twee witte tenen.

Jachteigenschappen

De Chesapeake Bay retriever werkt ‘na het schot’. Hij moet goed kunnen markeren en zelfstandig het geschoten wild kunnen binnenbrengen, dit kan leiden tot ‘inspringen’ om tijd te winnen. De Ches is geschikt voor alle apporteerwerk, maar blinkt uit in waterwerk. Zij beschikken over een groot doorzettings- en uithoudingsvermogen en een enorme waterwil. Om zijn natuurlijke dominantie in te tomen, moet men de Ches van jongs af aan heel consequent, doortastend en met geduld begeleiden.

Anders dan zijn ruige uitstraling doet vermoeden, is deze hond zeer gevoelig in de verhouding tot zijn baas.

Informatie

Wie voor dit ras kiest, moet ruim tijd maken. Zij hebben dagelijks in weer en wind veel beweging en activiteit nodig. Voldoet men hieraan, dan zal men ook aan deze werkhond ‘pur sang’ een goede trouwe en waakse huishond hebben.

Voor nadere informatie over dit ras kunt u contact opnemen met de

Chesapeake Bay Retriever Club Nederland