Cesky Fousek

Algemene beschrijving en karakter

De Cesky Fousek is een middelmatig grote ruwharige staande hond met aangeboren eigenschappen voor veld-, bos- en waterwerk, waardoor hij veelzijdig in de jacht gebruikt kan worden. Ondanks zijn aangeboren passie voor roofwild is hij gemakkelijk te trainen en te leiden. De Fousek is sterk gehecht aan zijn baas en zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn familie. Het is een edele hond met een zachte en vriendelijke expressie, maar zijn algehele verschijning verraadt souplesse en daadkracht.

Van oorsprong is de Cesky Fousek een hard werkende jachthond. In Tsjechië, het land van oorsprong is hij al decennia lang één van de meest gebruikte staande jachthonden: het aantal pups ingeschreven in het Tsjechische stamboek hoort tot de ‘top 10’. De jagers stellen vooral zijn veelzijdigheid en gemakkelijke hanteerbaarheid op prijs. Eenmaal thuis bij zijn baas verandert de Fousek van een gepassioneerde jager met veel ‘will to please’ in een rustige en gehoorzame huishond.

Geschiedenis van het ras

De voorouders van de huidige Fouseks (het ras werd toen Canis Bohemicus, oftewel Boheemse hond genoemd) leefden al in het koninkrijk Bohemen (het huidige Tsjechië) in de tijd van keizer Karel IV (1316-1378). De eerste schriftelijke melding over deze honden dateert van 1348, toen Vilem Zajic uit Valdek, de leraar van de jonge keizer, schreef: “… Anno 1348 gaf keizer Karel IV aan Markgraaf Ludwig von Brandenburg voor het beoefenen van jacht als cadeau een aantal bekwame honden Canis Bohemicus genaamd …”.

De eerste gedetailleerde beschrijving van het uiterlijk van de Tsjechische staande hond werd gegeven door Josef Cerny uit Beroun in 1882. In 1896 werd in de Tsjechische stad Pisek de eerste rasvereniging opgericht. Uit dat jaar dateert tevens de huidige benaming ‘Cesky Fousek’.

Maat en gewicht

De Fousek is een middelgrote edele hond, waarvan het totaalbeeld getuigt van kracht en uithoudingsvermogen. De voorgeschreven schofthoogte voor de reuen bedraagt 60-66 cm, waarbij het gewicht tussen 28-34 kg ligt. Voor de teven geldt de schofthoogte van 58-62 cm bij het lichaamsgewicht van 22-28 kg.

Werken met de Cesky Fousek

De Cesky Fousek, de Tsjechische staande hond heeft zijn ontstaan te danken aan de grote behoefte die in het voormalig Tsjecho-Slowakije bestond aan een allround jachtgebruikshond. In het land van oorsprong vormen jagers de overgrote meerderheid van eigenaren fokkers en liefhebbers van het ras hetgeen zorgt voor behoud van het jachtkarakter van de Fouseks. De Fousek is een kort onder het geweer jagende hond. Zijn beharing maakt hem ongevoelig voor het werken in zware dekking zoals riet, duindoorn, bramen e.d. Mits daarvoor opgeleid behoort ook de nazoek van grofwild tot een van de mogelijke disciplines.

Nadere informatie over de Cesky Fousek wordt gegeven door:

Cesky Fousek Vereniging Nederland