Bracco Italiano

Historie

De historie van de Italiaanse staande hond, de Bracco Italiano, gaat meer dan vijfentwintighonderd jaar terug in de tijd. De Bracco Italiano is ontstaan uit kruisingen tussen zware honden van het Mastiff type en lichtere, snelle Egyptische jachthonden van het windhonden type. De Bracco Italiano was in die tijd een zeer zelfstandige allround jager, rustig, doelgericht en inzetbaar op elk terrein en voor elk soort wild, dit maakte het ras tot een geliefde jachthond.

Later was de Bracco Italiano een populair ras dat aan het Spaanse en het Oostenrijkse hof als gebruikshond werd gehouden. Het is deze populariteit die ervoor zorgde dat de Bracco Italiano in heel Europa gebruikt werd, niet alleen voor de jacht maar ook voor het infokken van gewenste eigenschappen in andere rassen. Men mag er vanuit gaan dat 90% van de staande honden vanuit een ver verleden Braccobloed door de aderen heeft stromen.

Kenmerken

Er zijn verschillende kleurvariëteiten, wit met min of meer grote oranje of amberkleurige aftekening, wit met min of meer grote kastanjebruine aftekening, wit met oranje schimmel en wit met kastanjebruine schimmel. De uitdrukking is ernstig, goedaardig en schrander. Het is een krachtige hond met goede verhoudingen.

De gangen zijn los en het dier heeft goed ontwikkelde spieren, de draf is uitgrijpend en snel. De Bracco Italiano heeft veel beweging nodig, wordt aan deze eis voldaan dan heeft de eigenaar een hond die in huis zeer rustig en aangenaam is. De schofthoogte voor reuen is 58-67 cm. De schofthoogte voor teven is 55-62 cm. Het gewicht ligt tussen de 25-40 kg. Dit is sterk afhankelijk van de hoogte (de maat) van de hond.

Jachteigenschappen

De Bracco Italiano is een hond die in principe kort onder het geweer jaagt, voor het schot. De Bracco Italiano zoekt het veld af in een hoog tempo en laat een specifieke wijze van lopen zien, de “trotta” (snelle draf). Door deze specifieke wijze van lopen, kan de hond op een zeer efficiënte manier omgaan met zijn energie en houdt hij het zeer lang vol in ieder type veld. Jagend draagt de Bracco Italiano het hoofd betrekkelijk hoog. De neus iets boven de ruglijn. Doordat de Bracco Italiano in “trotta” gaat, blijft het hoofd horizontaal waardoor door kenners aangenomen wordt dat de hond een constante verwaaiing tot zich kan nemen en geen stukje veld hem aan zijn neus voorbij gaat. Naast het werk voor het schot is de Bracco tevens een goede allround jachthond, die goed

apporteert en over het algemeen zeer zacht in de bek is. Wat betreft het waterwerk kan gezegd worden dat, mits de hond op jeugdige leeftijd op gepaste wijze in contact wordt gebracht met water, de hond ook probleemloos inzetbaar is voor dit werk. De Bracco heeft veel weerstandsvermogen, is intelligent en handelbaar. Is gevoelig en soms ook wat eigenwijs. Trainingen dienen met veel variatie te

worden opgebouwd, dit voornamelijk om te voorkomen dat de hond zich gaat vervelen.