Aandachtsoefeningen

De KNJV-wedstrijden / diplomadagen……

Als trainer valt het mij iedere keer weer op dat veel mensen niet opletten tijdens jachthondenwedstrijden wanneer ze aan de beurt zijn en daar gaat het vaak al fout, zeker bij onervaren voorjagers.

Het meedoen aan deze wedstrijden / diplomadagen is voor veel voorjagers een dag met veel nervositeit, en niet alleen bij beginnende voorjagers maar ook bij ervaren voorjagers. Deze dagen zijn ook voor de “gezelligheid” en nieuwe contacten leggen met de voorjagers in jouw groep waar je bent ingedeeld. De meeste honden liggen dan lekker te rusten…..

Veel voorjagers “schrikken” bijna als ze aan de beurt zijn, pakken snel hun hond en gaan zich bij de keurmeester melden….hier gaat al een hoop fout doordat er geen appèl op de hond staat en dat kost zeker punten!!

Zorg dus dat je aandacht hebt van je hond en omgekeerd. Om dit voor elkaar te krijgen laat ik mijn cursisten altijd voor een proef of bepaalde training “aandachtsoefeningen” doen. Bij de ene hond moet dit wat langer als bij de andere hond en naar gelang men dit vaak inpast in de training weet de hond snel wat er van hem of haar verwacht wordt.

Deze aandachtsoefeningen werken het beste met een slipkettinkje en deze doen we als volgt:

Maak de lijn op de langste stand die mogelijk is en houd deze met twee handen vast voor de borst. Ook belangrijk is dat er NIETS tegen de hond wordt gezegd. We gaan nu allemaal hele korte wendingen lopen, dus geen lange stukken laten volgen. Men zet vooral een wending in als de hond geen aandacht voor de voorjager heeft, de andere kant op loopt te kijken of snuffelt aan de grond. Door dan meteen een wending te lopen treedt vanzelf de slipketting in werking en zal zijn werk doen. De hond krijgt vanzelf een klein rukje van de slipketting en zal gelijk kijken waar zijn baas is / wat zijn baas doet. De hond richt op dat moment zijn aandacht naar de baas en zal direct naast hem gaan lopen. Zodra de hond dan “naast” loopt zetten we gelijk de volgende wending in!! Als men dit regelmatig oefent, en zeker voor een bepaalde opdracht in de training of bij een wedstrijd, zal de hond zeker aandacht hebben voor de voorjager en weet hij dat er iets te gebeuren staat!!

Loop met je hond onder appèl naar de keurmeester.

Succes met de wedstrijden en dit scheelt zeker punten!!